Добитница Награде „Десанка Максимовић" (2003)

О ПОЕЗИЈИ РАДМИЛЕ ЛАЗИЋ

После исцрпног разговора о већем броју кандидата - разговора који је представљао наставак расправа из претходних година - присутни чланови жирија су једногласно одлучили да се Награда „Десанка Максимовић" за 2003. годину додели Радмили Лазић. Вреди напоменути да се, током последњих година, име Радмиле Лазић редовно налазило у најужем кругу кандидата за ову престижну Награду.

Од њених првих књига, чији се наслови могу читати и као сажети песнички програми - То је то (1974), Право стање ствари (1978) или Ноћни разговори (1984) и Историја меланхолије (1993), па до песама које је у последње време објављивала у нашим листовима и часописима, у Књижевном магазину, Политици или Летопису Матице српске Радмила Лазић доследно негује, чува и развија слободу да открива оно што би свако други желео да сакрије: свој сопствени живот, без скривалица и маски, са свим његовим мукама, проблемима, незадовољствима и двоумицама. Радмила Лазић пише о животу Радмиле Лазић, са отвореношћу и храброшћу које задивљују. У дугим и тешким ноћним разговорима са самом собом, са светом, са приказама и аветима, са својим страховима, са својим и нашим страшним и суровим временом, она покушава да утврди право стање ствари, и с тим се правим стањем ствари суочава отворено, без ублажавања и улепшавања. Између песника и читаоца не постоји никакав еуфемистички песнички субјект, који релативизује ове што песник каже, и иза чијег се идентитета песник заклања. Као што је у наслову своје прве књиге казала То је то, Радмила Лазић у свакој својој књизи, у свакој својој песми, отворено и неувијено каже То сам ја, То отворено и храбро песничко ја о свом животу говори језиком модерним, урбаним, сугестивним и, изнад свега, драматичним. Ове су то особине које су Радмили Лазић обезбедиле истакнуто место у савременом српском песништву, а које су се, данас, овенчале и наградом која носи име наше велике песникиње, Десанке Максимовић.

Као што је познато, ова Награда се састоји из плакете, статуете Десанке Максимовић, коју је урадио Александар Зарин, и новчаног износа. Као што је такође познато, добитнику се штампа књига изабраних и нових песама. Књига Радмиле Лазић биће десета у овој колекцији. О песништву лауреата организује се и научни скуп, а текстови са тог скупа такође се објављују у посебном зборнику радова.

Награда „Десанка Максимовић" биће Радмили Лазић уручена у Бранковини, 16. маја.

Председник Жирија
Љубомир Симовић, 11. април2003.