Легат Десанке Максимовић

Крајем 2012. године родбина, односно правни наследници Десанке Максимовић, уступили су Задужбини њену заоставштину која ће убудуће у оквиру Задужбине имати статус и деловати као Легат Десанке Максимовић. Овај заиста непроцењив поклон садржи белешке, концепте, аутографе песама, прве и последње верзије текстова, позивнице за културне манифестације, за свечаности и пријеме у амбасаде разних држава, писма песника чије је стихове преводила, писма и разгледнице деце која су је позивала у своју школу или захваљивала на посети, телеграме државних званичника који су јој честитали рођендане и престижне награде које је примила.

Заоставштина ће бити дигитализована и укључена у дигитално издање Целокупних дела Десанке Максимовић, као посебан, 11. том тога издања који ће бити постављен на сајт Задужбине и Народне библитеке Србије. Заоставштина ће на тај начин постати доступна најширој научној и културној јавности и читаоцима и поштовацима дела Десанке Максимовић.

Обим и значај заоставштине најбоље се могао наслутити у избору грађе који је представљен на великој изложби под називом „Оставићу вам једино речи...“ у Народној библиотеци Србије, која је потом гостовала у неколико градова у земљи и иностранству.

На основу поклоњене заоставштине родбина, односно правни наследници Десанке Максимовић, постали су суоснивачи Задужбине, што је регистровано у Агенцији за привредне регистре Републике Србије.

Уговор о оснивању Легата

Списак заоставштине